Katastr vám vydal list vlastníka s vaším jménem, realitní makléř vyplnil předávací protokol a nový byt nebo dům je nyní jen váš. Čeká vás přesun do nového domova a my vám poradíme, jak se na něj připravit, nač nezapomenout a jak nenaletět při stěhování.

Jestliže je to vaše první bydlení a všechny vaše věci se vejdou do kamarádovy dodávky, přijměte jeho nabídku a nechte si pomoct. Ale jak se co nejpříjemněji přestěhovat, když už máte spoustu nábytku i oblečení? Jezdit s dodávkou několik dní v kuse a veškerý čas trávit přenášením krabic není tou ideální zábavou, nehledě na to, že by to ani vašemu kamarádství neprospělo.

Jak vybrat stěhovací firmu?

Podívejte se na nabídku stěhovacích společností. Nejprve se obraťte na svého realitního makléře nebo přátele a známé s prosbou o doporučení, tak máte větší šanci, že zvolíte tu správnou. Další možností je nabídka na internetu. Zde si především všímejte hodnocení uživatelů, kteří se již s danou firmou stěhovali. Že vás spíše zajímá cena? Na tu se zaměřte až ve druhé fázi. Nejdůležitější je u stěhování spolehlivost, pečlivost a ochota stěhováků. Nemá smysl ušetřit tisícovku a pak ronit krokodýlí slzy nad rozbitým památečním servisem po babičce nebo poškozenou nohou u oblíbeného křesla.

Jak dojednat cenu stěhování?

Stěhovací firmy dnes dost často nabízejí slevu za včasné objednání termínu. Datum stěhování neurčujte na poslední chvíli jednak proto, že pak na vás nikdo nemusí mít čas, druhak právě pro možnou úsporu. Ale tabulek na webu stěhovací společnosti si moc nevšímejte, domluvte si se šéfem stěhováků schůzku ve vašem dosavadním bytě a požádejte jej o odhad ceny. Jestliže máte v bytě věci nestandardních rozměrů nebo věci, které je kvůli stěhování třeba odpojit nebo rozmontovat, upozorněte jej na to, aby to mohl zahrnout do časového odhadu a dát vám přesnější rozpětí ceny v případě, že to budou zajišťovat jeho lidé.

Jen tak totiž získáte přehled o tom, na kolik vás stěhování vyjde. Projděte s ním svůj byt, ukažte mu množství nábytku a drobných věcí a požádejte jej o cenové rozpětí. Zároveň si s ním můžete domluvit i dodání stěhovacích obalů. Ano, sice se většinou jedná o banánové přepravky, které mají v každém obchodě, ale běhat od prodejny k prodejně a shánět je po jedné je dost únavné. Šéf stěhováků vám pošle člověka s dohodnutým množstvím krabic a vy můžete začít balit.

Jak efektivně sbalit své věci?

Začněte věcmi, bez kterých se už do stěhování obejdete, tedy s knihami, porcelánem a nádobím, které nepoužíváte tak často. Oblečení se bude lépe převážet v pytlích než v krabicích, pořiďte si proto v nějakém hobby marketu pevné pytle na odpad. Víme, nezní to zrovna hezky, ale je to účelné řešení, které ochrání šatstvo vás i vašich blízkých.

Večer před stěhováním nepropadejte panice, že jste ještě všechno nestihli. Nezapomeňte, že stěhováci budou snášet do auta vaše věci, takže vy budete mít ještě prostor na dobalení posledních drobností. Začnou velkými kusy nábytku, pak bednami a pytli, na konec se dává elektronika, pračka a lednička. Pozor – o přípravu elektroniky se sami ani nepokoušejte. Zkušené stěhovací firmy mají k dispozici obalový materiál, který použijí a předměty zabalí sami tak, aby přepravu přestály bez úhony.

Jak postupovat při vynášení věcí z vozu?

Na nové adrese, ve svém novém domově, buďte stěhovákům k dispozici. Nábytek si nechte rovnou postavit tam, kam si přejete, u pytlů a krabic je můžete rovnou směrovat do pokojů, do kterých patří a vyhnout se tak pozdějšímu přenášení. Chcete některé předměty uložit rovnou do sklepa? Upozorněte na to stěhováky a oni vám to tam uloží rovnou. Jestliže během stěhování dojde k nějakému poškození vašeho nového domova (odřená stěna, poškrábané zárubně dveří a podobně), zdokumentujte si to, ať to můžete později řešit se šéfem stěhovací společnosti.

A máme tu závěrečný účet.

Protože máte od stěhováků přesný odhad, držte se jej a nenechte si namluvit nic o vícenákladech, delší době stěhování nebo ztížených podmínkách. Právě proto jste se s ním přeci předem sešli, informovali jej o množství i o tom, jak to vypadá na nové adrese (výtah ano/ne, montáž ano/ne atd.). Ale nebojte se, většina zavedených stěhovacích společností je rozumná.

Přesto raději zopakujeme radu ze začátku článku. Při hledání stěhovací firmy nejprve požádejte o doporučení svého realitního makléře.